Verdere mogelijkheden

Isolatie

Veel van de huizen die voor sanering in aanmerking komen zijn gebouwd in de jaren '70 - '80. Toen was isolatie nog niet zo'n big issue al nu. Inmiddels zullen de meeste huizen wel voorzien zijn van dubbel glas, en sommige ook van muur-, dak- en vloerisolatie, maar isolatie achter de asbest-leien of -golfplaten zal veel minder voorkomen. Het blootleggen van deze delen bij de sanering biedt een uitgelezen kans om ook daar de isolatie op orde te brengen.

Daarbij is het de vraag of dit mogelijk is bij de incidentele-sanerings-aanpak, die we krijgen als elke woningeigenaar zijn eigen oplossing kiest. Vaak moet er extra ruimte gemaakt worden voor het isolatiemateriaal, en dat lukt in een rijtje alleen als alle huizen meedoen. Ook dit aspect roept dus om een geïntegreerde aanpak.

Zonnepanelen

Dan kan er nog de wens zijn om zonnepanelen aan te brengen. Ook dit laat zich uitstekend combineren met de sanering: er zijn zowel panelen, die op het dak liggen, als in het dak. Deze laatste komen speciaal in aanmerking bij een sanering, omdat het dubbele kosten voorkomt.