Wat is asbest?

 
 

Er zijn veel verschillende soorten asbest, zoals crocidoliet, amosiet, anthofyliet, actinoliet, tremoliet, chrysotiel. Ze hebben een aantal mooie eigenschappen: sterk, slijtvast, isolerend, bestand tegen hoge temperaturen. Een heel vervelende eigenschap, die al die mooie eigenschappen teniet doet, is: inademing van asbest-stofdeeltjes kan ernstige longziektes veroorzaken.

De diverse asbestsoorten zijn niet allemaal even gevaarlijk. Zo is chrysotiel, dat het meest voorkomt in de dakbedekking van particuliere woningen, gelukkig de minst gevaarlijke van alle asbestsoorten. Er zijn zelfs onderzoeken die aantonen dat chrysotiel, tenzij men er langere tijd intensief mee in contact is gekomen (bv. in een beroepssituatie), geen aantoonbare gevolgen voor de gezondheid heeft.

Toch wordt de sanering van chrysotiel bevattende materialen als Eternit leien en golfplaten met dezelfde strenge maatregelen omgeven als andere, gevaarlijker soorten. Dat betekent inventarisaties, inspecties, mannen in maanpakken, afzettingen rondom het huis met borden als "Gevaar: Asbest". TNO gaat momenteel na in hoeverre het mogelijk is om de regels rond chrysotiel te versoepelen, zodat de verwijdering minder kan kosten (de kosten van het verwijderen bedragen nu ca. ⅓ van het totaal).

Er is op het web onnoemelijk veel informatie te vinden over asbest, met al zijn aspecten, in al zijn verschijningsvormen. Google geeft op de zoekterm 'asbest' 5.720.000 resultaten. Om deze reden laten we het hier hierbij. Van een aantal interessante bronnen vindt u een link onder de knop Meer informatie.