Nieuws
december 2020![]() |
Hoe kom je van je asbestdak af?De bewoners van de Grutto in Deventer hebben op creatieve wijze hun problemen met huidige toestand rond asbestdaken in beeld gebracht. Zie hun samenvatting van de problemen en wensen door op het plaatje links te klikken. Zie ook hun website. Hun klacht zou nog meer aan gewicht winnen als ze zich zouden aansluiten bij onze Stichting Eigenaren Asbestwoningen.
|
november 2020![]() |
Gesprek met het ministerieIn onze stappen naar een rechterlijke uitspraak over de noodzaak van compensatie voor eigenaren van woningen met asbestdaken hebben wij eerst een brief met wensen en argumenten aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gestuurd. Daarop volgde een gesprek. Dat liep op niets uit, dat wil zeggen dat het ministerie nu niet meteen met een zak geld over de brug kwam. Niet dat ons dat verbaasde, maar we konden wel meteen onze volgende stap - naar de rechter - aankondigen. Die stap is nu in volle voorbereiding. Als u ons hierbij wilt steunen? Graag! Zie ons aanmeldingsformulier.
|
mei 2020
|
Kloof tussen eigenaren van vastgoed met asbest en saneerders onoverbrugbaarIn opdracht van de koepel van woningbouwverenigingen Aedes heeft bestuurskundige onderzoeksinstituut NSOB onderzocht hoe het zit met de regelgeving rond asbestsaneringen. Aan de kant van de eigenaren van woningen met asbest (ook particulieren) is het idee dat het allemaal wel wat minder (duur) kan met de maatregelen. Maar aan de kant van de saneerders is het standpunt: veiligheid eerst en dat mag wel wat kosten (de klant betaalt tenslotte). Het rapport constateert dat de standpunten recht tegenover elkaar staan en dat toenadering er niet in zit. Conclusie: overheid, grijp in. Onze mening:
In de linker kolom vindt u het rapport en een artikel uit de Volkskrant.
|
februari 2020![]() en hier voor ons aanvullend opinieartikel. |
Nieuwe aanpak Asbestversnelling koerst af op mislukkingDe overheid wil met een zgn. Samenwerkingsverband de asbestdaksanering nieuw leven inblazen. Op 2 maart zou de feestelijke start ervan moeten plaatsvinden in aanwezigheid van minister Stientje van Veldhoven. Helaas blijkt dat geen van de gedachte samenwerkingspartners (LTO, de woningcorporaties (Aedes), de Vereniging Eigen Huis, de Vereniging Nederlandse Gemeenten en ook onze Stichting Eigenaren Asbestwoningen) iets zien in de gekozen aanpak. Op 24 februari schreef Trouw over dit fiasco (klik op het Trouw-logo links).
|
februari 2020![]() De CEAW is in contact getreden met Van Till Advocaten te Amsterdam om te onderzoeken of juridische stappen gezet kunnen worden om de belangen van eigenaren van woningen met een asbestdak te dienen. Daartoe is de Stichting Eigenaren Asbestwoningen opgezet. |
CEAW start juridische actieZoals bekend schieten de stimuleringsmaatregelen die de overheid bedenkt in onze ogen te kort. De kosten voor sanering en nieuw dak lopen op tot €200/m² en hoger, de woningeigenaar mag het helemaal zelf betalen. De overheid stelt geen cent subsidie beschikbaar maar incasseert wel BTW. Ook al is de wettelijke verplichting tot sanering inmiddels vervallen, de overheid oefent nog steeds druk uit op woningeigenaren om de sanering te ondernemen, bijvoorbeeld door te dreigen met onverzekerbaarheid van asbestdaken. Wij willen dat de overheid erkent medeaansprakelijk te zijn voor de schade als gevolg van het niet-doorpakken met de wettelijke saneringsplicht en, daaruit voortvloeiend, een redelijk deel van de kosten op zich neemt. Steun ons en draag bij aan de kosten. Schrijf u in via het contactformulier of stuur een e-mail met uw toezegging naar
|
december 2019![]() Download hier de motie Stoffer - von Martels |
Tweede Kamer eist innovatie bij asbestverwijderingBij de behandeling van de begroting van het ministerie van Sociale Zaken heeft de Tweede Kamer een motie van Stoffer (SGP) en von Martels (CDA) aangenomen, waarin wordt opgeroepen om eindelijk ruimte te geven aan innovatie bij het verwijderen van asbesthoudend materialen, opdat de kosten van verwijdering kunnen dalen. De Kamerleden ergeren zich aan het feit dat de verwijderingssector zelf (in de vorm van de stichting Ascert) de regels bepaalt. Om het verdienmodel niet aan te tasten doet de sector weinig aan innovatie: dat kost geld en moeite en levert uiteindelijk minder op. De motie roept het ministerie op om de regelgeving weer terug te nemen en innovatie te bevorderen. Zo moeten de kosten van asbest(dak)saneringen kunnen dalen. Al eerder hebben deze Kamerleden aangedrongen op beweging in dit dossier; tot dusverre tevergeefs (zie maart 2019 in deze nieuwskolom).
|